Jawel, het is belangrijk dat mensen weer zoveel mogelijk in contact komen met de natuur.
Sterker nog, ik denk dat deze prachtige hobby het respect voor de natuur juist alleen maar ten goede komt.
Wanneer je al die mooie kennis over de natuur en planten krijgt, kun je bijna niet anders dan er veel respectvoller naar kijken.
Als vanzelf zul je dus ook beter voor de natuur willen gaan zorgen. Je begrijpt immers veel beter wat ze allemaal te bieden heeft.
De film en programma maker van Grijsgroen Rik van der Linden zei in een interview met Greenlabel.nl:
‘’De kortste en de mooiste route naar radicale verandering is verliefd worden op de natuur”
En je kunt het niet beter omschrijven.
Nadat je begonnen bent met deze cursus, zul ook jij merken dat je al heel snel op een andere manier om je heen gaat kijken buiten. Wandelen is vanaf nu nooit meer hetzelfde. Onthoud dus vooral, plukken word gedoogd maar het is belangrijk dat we plukken met respect voor de natuur.
Hoe kun je respectvol plukken:
- Je kunt ervoor kiezen om alleen invasieve en veelvoorkomende soorten te plukken. Deze soorten worden vaak bestempeld als onkruid en hier voorzichtig af een toe een handje van te plukken kan geen kwaad, in tegendeel.
Voorbeelden hiervan zijn de Japanse duizendknoop en de reuzespringbalsemien. - Waar je wel op moet letten is dat je je deze soorten vooral niet helpt om uit te zaaien. Dat vereist wel wat meer kennis en voordat je hieraan begint kun je je beter even goed inlezen over de soort en hoe deze zich verspreid.
- Gooi bijvoorbeeld geen restjes plantendelen op de compost! Grote kans dat de plant zich vanaf daar weer vrolijk verder verspreid. Verspreid de plant zich via de wortelstok, zorg dan dat je alles verwijderd en geen stukjes achterlaat, dit kan het verspreiden in sommige gevallen zelfs versnellen. Vermijd het verspreiden van zaden.
- Drie van de invasieve en eetbare soorten in Nederland zijn : rimpelroos ( Rosa rugosa ). Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) en de Reuze springbalsemien ( (Impatiens glandulifera). Drie van de invasieve en eetbare soorten in Nederland zijn : rimpelroos ( Rosa rugosa ). Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) en de Reuze springbalsemien ( (Impatiens glandulifera). Bij de Japanse duizendknoop verzoekt de gemeente vaak zelfs hen in te lichten wanneer je deze vind zodat er ingegrepen kan worden voordat de plant de boel overneemt. Pak je oogst en bel erna je gemeente even.
- pluk alleen op die plek veelvoorkomende soorten. Laat een enkeling altijd staan.
- Laat hele jonge bomen lekker doorgroeien en met rust. Zoals Barbara Hoflacher in haar boek voeding voor jouw huid schrijft “is het boompje kleiner dan jijzelf pluk er dan niet van “.
- pluk geen beschermde soorten. Kortom wees je bewust van het bestaan van de rode lijst. Deze vindt je onder: https://minlnv.nederlandsesoorten.nl/content/rode-lijsten-soort-van-rode-lijst-vaatplanten. In het boek ‘Eetbare wilde planten’ van Steffen Guido Fleischauer vindt je per plant ook of de soort wel of niet beschermd is. Afhankelijk van de druk kan dit af en toe wat gedateerd zijn maar het geeft een goede indicatie. Dit boekje kost 24.95 Eur en is wat mij betreft de bijbel voor zowel beginners als de meer gevorderde wildplukkers.
- Verdeel je pluk over meerdere struiken bomen of planten. En rits nooit een hele boom of struik leeg. Bedenk je dat er dieren en insecten zijn die afhankelijk zijn van dit voedsel. Laat dus genoeg over. De natuur is GEEN supermarkt, de schappen worden niet na jou weer aangevuld, dieren moeten het met deze oogst doen dit jaar, hou hier rekening mee. Ook voor andere wildplukkers is het fijn als er ook nog iets te vinden valt. Ook met een handvol wildpluk oogst kun jij al heel toffe dingen maken. Mensen met interesse voor de natuur ( een enkeling daargelaten ) zijn over het algemeen niet degene die hele struiken leegritsen en met emmers bramen, kastagnes of paddenstoelen het bos uit komen lopen.
- Zorg dat de plant, struik of boom zonder beschadiging verder kan groeien. Trek een plant nooit met de hele wortel en al uit de bodem ( tenzij heel invasieve soort ). Neem een paar blaadjes mee, geen hele tak en pluk een plant niet helemaal kaal.
- Gebruik een schone en scherpe schaar of mes, dit geeft de minste beschadigingen aan de plant.
De soorten die in deze cursus voorkomen zijn verre van zeldzaam en worden vaak onder het kopje onkruid geschaald. Je zult er niet heel veel kwaad mee doen wanneer je ergens een bos brandnetels of hondsdraf plukt, in tegendeel de eigenaar van de grond zal je hier eerder dankbaar voor zijn zolang je het maar wel even vraagt.