1.05: Waarom Wildplukken

Het effect van wildplukken op je welzijn

Door op zoek te gaan naar een bepaalde soort ben je heel even helemaal niet meer bezig met de taken en zorgen van alledag. Je bent in het hier en nu en heel erg bezig met observeren.
Hopelijk geniet je ook even van het feit maar met één ding bezig te zijn, eens even goed om je heen kijken wat er allemaal te zien is.

Je kunt buiten echt even je hoofd tot rust laten komen, want in de natuur zijn weinig prikkels.
Het is een rustgevende en helende omgeving, gratis en voor niets!

Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat de natuur een kalmerend, bloeddruk, cortisolwaarden (en dus stress) verlagend effect heeft op ons.
Een dagelijks bezoekje aan een natuurlijke omgeving zou de kans op depressies, angst en stress aanzienlijk verminderen.

Een regelmatige dosis groen zou al bijdragen aan meer rust en balans in je leven.
Ook wanneer je druk bent, heeft één keer per week een groene omgeving bezoeken al bewezen resultaat op je algehele gezondheid.

Dit mag overigens gewoon een park zijn bij jou in de buurt mocht het bos niet haalbaar zijn in jou woonomgeving.

Is het vinden van een groene spot in jouw omgeving erg lastig? Creëer dan een groen hoekje op je balkon of binnen in huis. Hier dagelijks even 5 minuten zitten met een kop zelfgemaakte kruidenthee zal je ook al goed doen.

Wist je dat trouwens zelfs een foto van de natuur naast je computer op kantoor al een positief effect heeft op je brein?
Het is dan ook niet voor niets dat men in kantoorruimtes vaak ook de nodige groene planten plaatst.

Hiermee wil ik je eigenlijk vertellen dat wildplukken dus in zekere zin niet alleen heel mindful maar dus ook letterlijk heel gezond is.

Genieten van buiten zijn, in beweging zijn, rust vinden en ruimte creëren zodat creativiteit en nieuwe ideeën kunnen ontstaan.
Daarnaast iets nieuws leren over wat er in je omgeving staat en de natuur beter leren begrijpen en dus als vanzelf meer te gaan respecteren.

Omdat wildplukken dus ook zeker een grote rol speelt in het welbevinden en voor je zelf zorgen, heb ik er voor gekozen deze cursus aan te vullen met een aantal mindfulness oefeningen zodat je tijdens je ontdekkingstocht buiten ook echt even helemaal tot rust kunt komen.

We gaan dus op zoek naar bruikbare planten en onszelf lekker leren verzorgen en verwennen met buiten zijn en al het moois wat de natuur ons te bieden heeft

‘Als wij voor de natuur zorgen, dan zorgt de natuur voor ons’
David Attenborough

Nog meer goede redenen om te willen plukken: 

  • Biologisch, wilde planten zijn niet bespoten ( mits je de juiste locatie uitzoekt, dus niet langs akkerranden, landbouwgrond waar gespoten word ).
  • Organisch, er is niets gemanipuleerd.
  • De plant bevat nog alle stoffen die er in de voedingsindustrie uit gekweekt kunnen zijn. Puur om deze aan te passen aan de wensen van de consument. Wij houden van zoet minder van de wrange en bittere smaken die we in de natuur nu juist wel nog steeds vinden en minder in de voeding uit der supermarkt.
  • Een auteur die heel veel ingaat op hoe we de in ons moderne dieet ontbrekende fytonutriënten kunnen toevoegen met wildpluk, is Marion de Korte.
  • Zij schreef 3 prachtige waardevolle boeken over wildplukken.
  • Mocht je je hier meer in willen verdiepen kan ik je haar eerste boek echt aanraden:
  • Eetbare wilde planten, superfood van eigen bodem. Erg leuk om mee te beginnen, overzichtelijk en niet meteen een hele dikke pil.
  • Duurzaam, het is nog steeds duurzamer om ofwel in de tuin of ander lokale grond je planten te plukken dan iets te kopen in de supermarkt of dit nu voor cosmetisch of culinair doeleinde is.
  • Het hoeft niet vervoerd, bewerkt of verpakt te worden in plastic.
  • Controle over ingrediënten gebruik. Van de producten die je zelf thuis in eigen keuken maakt weet je precies wat er in gaat. Vaak zijn deze producten veiliger en gezonder dan de formules die je vindt in veel commerciële producten. Wat je niet op kunt eten, moet je ook niet op je huid willen smeren.
  • Budgetproof, de producten die je thuis maakt kun je vaak vrij goedkoop maken. Ook de planten kun je gratis en voor niets aangeboden door de natuur.